AC 1.1.7. Nieuwe inwoners en inburgeraars
Ons plan
We zorgen ervoor dat onze nieuwe inwoners zich welkom voelen in onze gemeente, met bijzondere aandacht voor de inburgeraars.
Tijdpad & mijlpalen
Tijdpad & mijlpalen
- Gluren bij de Buren - kwartaal 1 2022 - uitgevoerd
- Project Mozaïek - kwartaal 4 2023 - afgerond
- Netwerk 4de pijler (RIVO) - kwartaal 2 2024 - lopend
- Plan Samenleven - kwartaal 2 2024 - lopend
- Onthaaldag nieuwe inwoners - kwartaal 2 2024- lopend
- Bovenlokaal cultuurproject 'Dromen over thuis' - kwartaal 4 2023 - uitgevoerd
- Fietslessen voor volwassenen - kwartaal 3 2024 - lopend
Stand van zaken
Stand van zaken (toelichting)
• Gluren bij de buren - Kwartaal 1 2022 - uitgevoerd
De actie 'Gluren bij de buren' in samenwerking met het Davidsfonds en het Agentschap Integratie en inburgering was voorzien op 30 november 2021.
Door een nieuwe coronagolf werd deze actie uitgesteld naar 29 maart 2022. Er waren acht nationaliteiten aanwezig die een hapje of een drankje vanuit hun geboorteland voorzien hadden. Het was een gezellige avond waarbij verschillende nationaliteiten en culturen elkaar beter leerden kennen.
• 4de pijler van inburgering - Project Mozaïek - Netwerk 4de pijler regio rivierenland Kwartaal 4 2023 - lopend
De gemeenteraad keurde op 1 maart 2021 de partnerschapsovereenkomst goed met de stad Mechelen als promotor van het goedgekeurde project 'Mozaïek’ binnen de projectoproep Oproep 507: 'Proeftuinen sociale netwerking en participatie voor inburgeraars' van het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF). De inburgeraar van Sint-Katelijne-Waver en Mechelen zal een bijkomend traject op maat van 40 uur aangeboden krijgen met als doel de versterking van het sociaal netwerk en participatie. Het project is ondertussen operationeel van start gegaan. Naast het traject van 40 uur kunnen inburgeraars van Sint-Katelijne-Waver terecht bij de dienst samenleving en vrije tijd voor een intakegesprek en toeleiding naar het vrijwilligerswerk. Er was alvast één succesverhaal waarbij een inburgeraar als vrijwilliger meegewerkt heeft aan de organisatie (onthaalfunctie) van een klassiek concert. Deze samenwerking zal verder lopen. Deze inburgeraar is ondertussen als vaste vrijwilliger aan de slag in een school in Mechelen. Een tweede inburgeraar werd aangemeld bij de dienst samenleving en vrije tijd maar reageerde niet op verschillende contactnames.
Vanaf 1 januari 2023 zijn inburgeraars die verplicht zijn om een inburgeringstraject te volgen, ook verplicht om het participatietraject (= vierde pijler) te doen, tenzij ze werken of studeren. Niet-verplichte inburgeraars en verplichte inburgeraars die werken of studeren, krijgen de kans om het participatietraject te volgen, maar ze kiezen zelf of ze dit willen doen. De lokale besturen krijgen de opdracht om het lokale aanbod te ontsluiten. Omwille van deze reden werd de proeftuin in samenwerking met Mechelen verlengd tot 31 december 2022.
Vanuit AMIF kwam er een oproep om de proeftuinen nogmaals met een jaar te verlengen. Aangezien het netwerk- en participatietraject vanaf 2023 een verplicht onderdeel wordt, hebben we onze overeenkomst met Mechelen verlengd. Er werd vanuit AMIF een bijkomende oproep gelanceerd om in te zetten op het uitbouwen van regionale organisatienetwerken voor de 4de pijler. Meer bepaald wordt er gekeken om op referentieregio samen te werken. De eerste gesprekken met de lokale besturen van referentieregio Rivierenland werden gevoerd. Op 3 februari 2023 vond een co-creatie sessie plaats met Tweeperenboom en de geïnteresseerde lokale besturen van regio Rivierenland.
De aanvraag voor de opzet van een regionaal organisatienetwerk regio Rivierenland werd ingediend en goedgekeurd. De netwerkcoördinator en netwerkcoach werden in september aangesteld. Hun taak is het aanbod 4de pijler binnen de referentieregio in kaart te brengen en verder uit te breiden. Op 24 oktober en 5 december kwam het netwerk samen. De volgende stap is nu om een actieplan/subsidiedossier 60 in te dienen bij AMIF/Europa WSE. De deadline hiervoor is mei 2024.
Het actieplan voor oproep 60 van Europa WSE werd half april ingediend en eind mei goedgekeurd. In totaal werden er 12 acties geformuleerd. Het totale subsidiebedrag voor de regio bedraagt 186 097,70 euro. De cofinanciering bedraagt 62 032,56 (=25%) en zal voornamelijk gebeuren via inzet van personeelsuren.
Sint-Katelijne-Waver zal deelnemen aan onderstaande acties:
ACTIE 3: regionale buddywerking organiseren
ACTIE 4: regionale culturele netwerken betrekken
ACTIE 6: gezinsactiviteiten
ACTIE 10: sterke vrijwilligerswerking uitbouwen
ACTIE 11: vrijwilligerswerk bij nieuwkomers stimuleren
Vanaf september 2024 gaan de verschillende werkgroepen van start om de acties concreet uit te werken.
Er werd ook een toepasselijke naam gekozen voor het regionaal netwerk nl. RIVO wat staat voor:
- RIVierenland
- Rivo is Italiaans voor stroom/rivier en daar hebben we er wel wat van in onze regio
- Rivo betekent ook stroom wat letterlijk kan staan voor energie, plezier, vonken
- Rivo met de “o” van ontvangen, ontmoeten, openstaan, ontwikkelen,…
• Plan samenleven - Kwartaal 4 2023 - lopend
Met het Plan Samenleven wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen om samenleven in diversiteit te bevorderen. Het Plan Samenleven bevat 7 doelstellingen met 24 acties. In samenwerking met stad Lier en gemeente Duffel werd ingetekend op de actie 'Brugfiguren onderwijs'. Voor deze actie ontvangt een lokaal bestuur 320 euro subsidie per traject. De subsidieaanvraag werd op 1 juli 2022 ingediend en het project zal de komende maanden verder uitgewerkt worden. Er werd een subsidieaanvraag ingediend voor 10 gezinnen.
Met deze actie kan een lokaal bestuur brugfiguren inzetten om de brug te maken tussen kwetsbare gezinnen, onderwijs en lokale dienstverlening. Brugfiguren slaan letterlijk en figuurlijk een brug tussen maatschappelijk kwetsbare kinderen en hun ouders én het onderwijsaanbod of de ruime dienstverlening waarvan ze in de gemeente of stad gebruikmaken. De brugfiguren proberen op een constructieve manier de dialoog tussen “inwoner” en onderwijsdienst te vrijwaren. Dit kan gaan van het helpen van het kind met het maken van huiswerk, het juist interpreteren van lessenroosters tot het assisteren van de ouders tijdens het oudercontact of een doorverwijzing naar welzijnsdiensten.
De bedoeling is om het bestaande SAM project verder uit te breiden naar huiswerk en contextbegeleiding in de lagere school, meer bepaald in het 1ste en 2de leerjaar. In het voorjaar van 2023 wordt er gestart met het opstellen van het projectplan en zal de werkgroep en stuurgroep samengesteld worden. Het project Plan Samenleven zal samenlopen met het SAM+ project waarvoor Huis van het Kind een projectsubsidie van de Nationale Loterij heeft bekomen. In de zomer van 2023 worden de vrijwilligers gezocht en gevormd. Vanaf het schooljaar 2023-2024 zal er effectief gestart worden met de huiswerkbegeleiding. Voor de toeleiding van gezinnen bevragen we de scholen om te weten te komen waar de nood het hoogst is. Via de nieuwe projectoproep in 2023 werd besloten om niet in te tekenen op nieuwe acties maar om voor de actie brugfiguren het aantal KPI uit te breiden van 10 naar 50 trajecten. De KPI van het reeds bestaande SAM-project mag immers meegeteld worden. De uitbreiding van de KPI werden niet goedgekeurd.
In het eerste projectjaar (schooljaar 2023-2024) kregen 45 kinderen uit 40 gezinnen en 6 basisscholen huiswerk- of leesbegeleiding. Er werd een beroep gedaan op 30 gemotiveerde vrijwilligers.
• Onthaaldag nieuwe inwoners - Kwartaal 2 2024 - lopend
De onthaaldag nieuwe inwoners ging door op 2 oktober 2021 volledig volgens de klassieke formule. Eén inburgeraar is ingegaan op de uitnodiging.
In 2022 vond de onthaaldag nieuwe inwoners plaats op 15 oktober. In totaal waren er 75 nieuwe inwoners, waarvan 1 inburgeraar, ingegaan op de uitnodiging.
In 2023 vond de onthaaldag nieuwe inwoners plaats op 23 september. In totaal waren er 77 nieuwe inwoners waarvan 1 inburgeraar, ingegaan op de uitnodiging.
In 2024 zal de onthaaldag doorgaan op 21 september.
• Bovenlokaal cultuurproject 'Dromen over thuis' - Kwartaal 4 2023 - afgerond
Het bovenlokale cultuurproject 'Op zoek naar een gedeeld regionaal geheugen: de rijke migratiegeschiedenis van Mechelen, Willebroek en Sint-Katelijne-Waver in woord en beeld' is opgestart. Het project kreeg de naam 'dromen over thuis'. De voltijdse medewerker die hiervoor werd aangesteld, is één dag per week aan de slag voor Sint-Katelijne-Waver. . Voor Sint-Katelijne-Waver werden 3 podcasts met verhalen over de migratiegeschiedenis gelanceerd. Op de jaarmarkten 2021 werden hiervoor interviews afgenomen met inwoners met een migratieachtergrond. Ook het 't Grom en de tuinbouwsector werden betrokken in dit project. In Sint-Katelijne-Waver is er immers een duidelijke link tussen de lokale migratiegeschiedenis en de tuinbouwsector. Op 18 december werd er een slotevent georganiseerd in 't Blinkhuis in Mechelen waarbij deelnemers van het project hun verhaal met kleine groepjes luisteraars deelden. Er namen 7 vertellers deel waarvan 1 uit Sint-Katelijne-Waver en er waren ongeveer 40 luisteraars waarvan een 5-tal uit Sint-Katelijne-Waver
• Fietslessen - Kwartaal 3 2024 - lopende
In oktober 2024 gaan we van start met fietslessen voor volwassenen nieuwkomers. Het project is ontstaan vanuit activering naar werk maar staat open voor alle burgers die om één of andere reden niet (meer) kunnen fietsen. Voor de opstart van de fietslessen werken we samen met een organisatie die hier veel expertise rond heeft. De bedoeling is om minstens 1x per jaar en mogelijks 2x per jaar een lessenreeks van 12 lessen aan te bieden. In juni werd gestart met het zoeken naar vrijwilligers die zullen instaan voor de begeleiding. Er zullen ook 8 à 10 fietsen aangekocht worden.
Wat kost het?
Wat kost het?
- Het budget voor de acties rond integratie en inburgering voor 2022 bedroeg € 23.917,58. Er werd immers beslist op het saldo van wijkwerken aan te wenden voor acties rond integratie en inburgering.
- Het volledig budget voor de acties rond integratie en inburgering van 2022 werd doorgeschoven naar de nieuwe actie 'Oorlogscrisis Oekraïne' om de kosten rond de opvang van de vluchtelingen te dragen.
- Verkeerdelijk werd het volledige budget doorgeschoven zodat een volgende aanpassing meerjarenplan nodig was om de kosten in verband met het project 'dromen over thuis' te kunnen dragen: € 3.000. Hiervan werd €1.103,52 uitgegeven. De kosten voor het slotevent werden volledig betaald door stad Mechelen.
- We ontvingen in 2022 een subsidie van €3.000,00 voor het 'Plan Samenleven'. Voor het projectjaar 2023-2024 zal opnieuw een subsidie van €3.000,00 ontvangen worden. Voor dit project wordt ook bijkomend een eenmalige subsidie van de Nationale Loterij van €20.000,00 aangewend.
- Oproep 60 Europa WSE . Het totale subsidiebedrag voor de regio bedraagt 186 097,70 euro. De cofinanciering bedraagt 62 032,56 (=25%) en zal voornamelijk gebeuren via inzet van personeelsuren.
- Voor de financiering van de fietslessen zal zowel budget van OCMW als het totale budget voor acties rond integratie en inburgering aangewend worden. Voor de aankoop van de fietsen werd budget bijgevraagd op MJP002420.