Ons plan

We finaliseren de bouw van het Woonzorgcentrum Bosbeekhof en we ontwikkelen deze plaats verder tot een zorgsite met onder andere een lokaal dienstencentrum en een dorpsrestaurant.

Tijdpad & mijlpalen

G

Tijdpad & mijlpalen

  • Fase 1: nieuwbouw WZC - kwartaal 3 2020 - uitgevoerd
  • Fase 2:  afbraak van het huidige WZC (op het beschermde gedeelte na), de bouw van een lokaal dienstencentrum (dorpsrestaurant), nieuwe keuken en administratief gedeelte - kwartaal 2 2022 - uitgevoerd
  • Fase 3: afbraak voormalig OCMW-gebouw en huidige keuken + omgevingsaanleg - kwartaal 2 2022 - uitgevoerd 
  • Fase 4: verdere uitbouw van het lokaal dienstencentrum en het dorpsrestaurant - kwartaal 3 en 4 2022 en volgende jaren - lopend

Stand van zaken

G

Stand van zaken (toelichting)

  • Fase 1: nieuwbouw WZC - kwartaal 3 2020 - uitgevoerd

De voorlopige oplevering van het nieuwe gebouw van het WZC is gebeurd in september 2020 en de bewoners zijn verhuisd per 1 oktober 2020 (tot ieders tevredenheid). Het dossier van de waterschade is juridisch nog niet volledig afgerond. Er wordt nog gewacht op het eindverslag van de gerechtsdeskundige. Pas na het finale eindverslag zal duidelijk worden welke weg, al dan niet juridisch, verder dient gevolgd te worden.  

  • Fase 2:  afbraak van het huidige WZC (op het beschermde gedeelte na), de bouw van een lokaal dienstencentrum (dorpsrestaurant), nieuwe keuken en administratief gedeelte - kwartaal 2 2022 - uitgevoerd

Dit deel van het (ver)nieuwbouwproject werd in gebruik genomen op 7 juni 2022 (officiële opening). 

  • Fase 3: afbraak voormalig OCMW-gebouw en huidige keuken + omgevingsaanleg - kwartaal 2 2022 - uitgevoerd

Na de ingebruikname van fase 2 in juni 2022 werden de resterende oude gebouwen op de site afgebroken en ondertussen is ook de omgevingsaanleg volledig achter de rug.  Er is een nieuwe parking aangelegd en de perken aan het nieuwe gedeelte zijn ingepland.
Regionaal Landschap Rivierenland (RLR) heeft na overleg met de buurt en in samenwerking met de gemeente en Zorgbedrijf Rivierenland eind 2023 een voorstel uitgewerkt voor het park. Vanaf 2024 start de uitwerking van dit plan en zoekt het zorgbedrijf subsidies om dit zo snel mogelijk te verwezenlijken. Nadien zal RLR een beheersplan opmaken. Op die manier kan het park een plek worden waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

  • Fase 4: verdere uitbouw van het lokaal dienstencentrum en het dorpsrestaurant - kwartaal 3 en 4 2022 en volgende jaren - lopend

Dienstencentrum De Plek wordt een ontmoetingsplaats voor elke inwoner van Sint-Katelijne-Waver. De verbinding met de buurt enerzijds en met de bewoners van het woonzorgcentrum anderzijds is heel belangrijk. Iedereen kan er genieten van een middagmaal met soep, hoofdschotel en dessert voor een beperkte prijs. Ook voor vragen over thuiszorgdiensten of over een opname in het woonzorgcentrum kan men in De Plek terecht. De Plek maakt in haar zalen ook graag plaats voor fijne activiteiten, georganiseerd door het dienstencentrum zelf of door lokale verenigingen. Al snel is De Plek uitgegroeid tot een echt buurtrestaurant. De gemeente SKW geeft korting aan inwoners met een omnio-statuut waardoor de drempel om te komen eten verlaagd is. Er werden een aantal grote laagdrempelige activiteiten georganiseerd zoals optredens, bingo, ijsnamiddag, barbecue, breugelbuffet voor de buurtbewoners,… om de inwoners van de buurt naar De Plek te leiden. Er gingen al meerdere lessenreeksen door in samenwerking met LIGO. De bib en de digidokter kwamen langs op regelmatige basis.

Vanaf 1 januari 2023 moesten de prijzen verhoogd worden omwille van de stijgende kosten. Gebruikers betalen nu 9,5 euro voor een middagmaal. Er is intussen wekelijks een kaartclub, en in de zomermaanden wordt er buiten gekubt en petanque gespeeld. Beweging is voor alle leeftijden belangrijk. In september opent het digipunt (i.s.m. het gemeentebestuur) en kunnen bezoekers gebruik maken van een computer in het lokaal dienstencentrum, ev. met hulp van een vrijwilliger. Het lokaal dienstencentrum is een samenwerking aangegaan met Emergo (netwerk geestelijke gezondheidszorg), en biedt vanaf het najaar lessenreeksen aan die de psychische weerbaarheid van mensen versterken. Hierdoor komt er weer een extra dimensie bij.

Het buurtrestaurant van ldc De Plek geniet meer en meer bekendheid in het dorp.  Het aantal gebruikers is sterk toegenomen. Regelmatig bereikt het een max. aantal van 60 gebruikers.  Bij feestmaaltijden komen er 80 gebruikers over de vloer. Sinds september 2023 gaat er twee keer per maand een buurtrestaurant door in de kern Elzestraat. Sinds 1 januari 2024 betalen gebruikers van het lokaal dienstencentrum en het buurtrestaurant 10 euro voor het middagmaal omwille van de stijgende prijzen.  De gemeente geeft gebruikers met een omnio-statuut nog een korting van 3 euro. Het activiteitenaanbod is uitgebreid met o.a. een crea-club, Okra houdt regelmatig lessenreeksen in het ldc en het aanbod vanuit Emergo loopt verder.  Het ldc zet in op duurzaamheid en is gestart met een geefkast ism Avansa.  Ook de gemeentediensten maken gebruik van de Plek voor o.a. het verdelen van de Kerstpakketten, de organisatie van een opruimactie, vergaderingen… Het lokaal dienstencentrum sluit ook aan bij gemeentelijke initiatieven zoals de kunstroute en de erfgoeddag.

Wat kost het?

G

Wat kost het?

Bij de vorige aanpassing van het meerjarenplan van het zorgbedrijf werd geen verhoging van de dotatie gevraagd. Voorzichtigheid blijft echter geboden aangezien de eindafrekening van het bouwproject Bosbeekhof en de kost van de aan te gane restfinanciering voor het project nog niet volledig gekend zijn en een impact kunnen hebben op de toelage.